Markedsmoro og familiehelg

I går var jeg på min faste søndagsbefaring på markedet i Birkelunden. Blant alt det rare, fine og slitte spottet jeg en retrokopp som jeg gjerne ville putte i veska mi og bære med meg hjem.

Jeg: Hva koster koppen?

Dame 1: Ti kroner.

Dame 2 (som mildt sagt satt å røyket som en skorstein): Nei, den skal vi ha tjue kroner for. Hun der har ikke peiling (peker på Dame nr 1.)

Jeg: Ok, jeg skal bare ta ut penger, men jeg vil gjerne ha koppen.

Penger ble tatt ut, og med bestemte og glade loppemarkedskritt fant jeg igjen både Dame 1, Dame 2 og retrokoppen.

Jeg: Det var jeg som ville kjøpe den koppen (Jeg holder frem pengene til Dame 2, som tydeligvis var den som styrte økonomien)

Dame2: Nå koster den femti kroner.

Jeg: Ok, hva har skjedd i mellomtiden?

Dame 2 (som peker på Dame 3, som plutselig har dukket opp): Koppen er hennes, og hun vil ha femti kroner for den.

Jeg: Ellers takk...

Hehe, sånn kan det gå! Man er ikke alltid like heldig på disse markedene. Og i går lærte jeg virkelig at det er stor forskjell på hvordan disse markedsmenneskene priser tingene de selger. De nevnte damene solgte blant annet en vekt som var identisk med den jeg viste i forrige innlegg. De skulle ha over det dobbelte for den. Og de solgte en tam, liten tallerkenhylle for 250 kroner, mens jeg øyeblikket før kjøpte en mye finere tallerkenhylle for hundre kroner. Jeg trodde forresten ikke det var mulig å oppdrive flere tallerkenhyller i Oslo. Jeg følte meg heldig der jeg vandret hjem med en hylle over skuldra!

dsc0004

Nå denne er malt og hengt opp på veggen skal den fylles med fine barnebøker. Barneboken som er prøvekanin på dette bildet fikk Mathea av besta'n sin i går. Den er gammel og fin, og inneholder åtte eventyr av H.C Andersen. Jeg elsker de gamle, nostalgiske bildene i slike bøker.

Vi har hatt besøk av svigermor og broren til Rasmus i helga. Kjempekoselig med familietid! Og svigermor overrasket med å bli minst like engasjert som meg da jeg tok henne med på marked. Hun forlot markedet med en full pose, og Rasmus fikk trent bicepsene sine med å bære en barnestol hun kjøpte til oss de lange kilometerne hjem. Stolen var forresten veldig fin, og det eldre paret vi kjøpte den av var så koselige. Det er mye hyggeligere å kjøpe av folk som smiler og er glade, i stedet for sure damer som sitter med røyken i munnen og er særs ukonsekvente i prissettingen.

dsc0002

Denne fine stolen fikk Mathea av bestaen sin. Heldige Mathea. Stolen kan gjøres om til en liten bil, og jeg ser for meg at denne blir populær om et par år.

Ellers har vi gjort våre første juleforberedelser denne helga. Årets første pepperkaker har blitt bakt (og spist). Det var en spesiell og varm følelse som bredte seg i kroppen da pepperkakelukta smøg seg rundt i huset. Den satte seg heldgivis i alle kroker og kriker, og man kunne ikke unngå at et snev av julestemning kom krypende. Nå gleder jeg meg til den beste høytiden i året.

Vi koser oss veldig når vi har svigermor på besøk. Og ekstra fint for et par småbarnsforeldre var det å ligge til klokka 11 på søndag, for deretter å stå opp til varme kringler og ferdig oppdekket frokostbord. Heldigvis var besøket vårt klare for en helg fylt med livsnyteri, og lange turer, biffmiddager, kokkosbollekos og masse Matheadulling har stått på programmet. Jeg er heldig som har så mange fine mennesker rundt meg, og smilet satt klistret på ansiktet hele helgen.

Rasmus kunne for første gang feire farsdag i går, og det ble feiret med god middag og kake. Jeg bakte den enkle, men akk så gode eplekaken som vi liker så godt. Jeg spicet den opp med litt blåbær, og det ble tatt godt i mot av den fine pappaen. Mathea hadde selvfølgelig laget pakke til pappaen sin. Hun hadde gjemt den i senga si, og Rasmus måtte gå på skattejakt i den lille kvadratmeteren. Nokså lett skattejakt med andre ord, og gleden var stor når han fant et fint bilde av far og datter.

dsc0145

Få ting slår kombinasjonen eple, blåbær og kanel. Når den gode eplepaien i tillegg serveres rykende varm med vaniljeis til er veien til smakshimmelen kort.

Oppskrift på eplepaien sier du? Her får du den:

VERDENS ENKLESTE SMULDREPAI

Til 4 personer som liker kake trenger du:

150 g hvetemel

150 g sukker

150 g smør

4-5 norske epler

1 dl blåbær (valgfritt)

kanel

Kna sammen romtemperert smør, hvetemel og sukker. Skjær eplene i skiver og legg dem i en ildfast form. Hell over blåbærene. Strø over kanel. Legg smuldredeigen som et månelandskap over. Inn i ovnen på 200 grader i 30 minutt. Voila! Enklere blir det ikke; løp og bak!

dsc0166

Eplepaien fortjener egentlig et bedre bilde, men det var dette jeg hadde for hånden.

I dag kommer mamma på besøk, og det blir veldig, veldig koselig! Jeg er familiemenneske til tusen, og kan ikke tenke meg noe finere enn å være sammen med familien min, enten det er svigerfamilien eller familien jeg har vokst opp i. I kveld venter babysvømming, og det blir nok stas for bestemoren.

Ønsker alle som titter innom en kjempefin mandag og en god uke. Jeg setter pris på at folk har lyst til å følge en liten bit av hverdagen min.


21 kommentarer

annikken

09.nov.2009 kl.13:01

Åå! Feelgood!! :)

Med så fine bilder og ikke minst tekst, skulle det jo bare mangle at det er hyggelig å følge med i livet ditt:)

Skjønner at jeg må komme meg avgårde til Birkelunden på søndag. Og at det er å ta ut penger på forhånd som gjelder;)

AM

09.nov.2009 kl.13:11

Så koselig med besøk og slik ei deilig helg! Helt enig med Annikken: Feelgood! :)

Kathrin

09.nov.2009 kl.13:22

Hei Marthe!

Snublet over bloggen din ved en tilfeldighet for en stund siden, og nå har det seg slik at jeg titt og ofte stikker innom for å se om du har postet noe nytt. Du er nemlig så inspirerende både i ord og bilder! Håper lykken smiler til deg, det ser den nemlig ut til å gjøre :o)

Ha en fin mandag du og (måtte bare si hei-hei!)

Hilsen Kathrin (gammel OA-sommerpirat-venn) :)

Tullefrans

09.nov.2009 kl.13:33

Du er finest :D

Kanskje jeg og H kan ta oss en tur innom en dag og hilse på? Vi kan drikke kjærlighetste og kose med baby. Det er lite jeg heller vil! :)

Glad i deg, Søta Søtesen fra Søteland!

Tullefrans

Drops

09.nov.2009 kl.14:30

Nei å nei..

Nå gir jeg meg ende over....

Lite serviceinnstilt person oppservert i Oslo...Grr...er det mulig, hadde prisen gått opp med 30 kr fra du gikk til minibanken og tilbake...Ere mulig...

Godt du fant noen koselige smilende mennesker etterhvert da.

Du, den eplekaken så utrolig god ut altså. Selvom jeg ikke er så stor fan av epler i kake...men epler med kanel...nammi...

Kjekk stol til lille Mathea, det blir så koselig å sitte der ettehvert vettu...å spise grøt og grise litt..herlig tid.

Jaaaa, det er snart jul...gleder meg. Tror faktisk jeg skal lete etter litt julemusikk jeg nå..

Har jo laget snø på siden min, og tror jaggu at julebaksten din har satt meg i mood.

hei og hopp.

Ha det gøy,.

Drops

Ida

09.nov.2009 kl.14:52

Birkelunden kan være litt merkelig til tider. Nokon veit ikkje kva dei selg, og andre veit det og prisen er deretter. Men det er jo kjekt å få tak i fine gamle ting som har litt sjel. :) Bedre lykke neste gang.

MiaNostalgia

09.nov.2009 kl.15:44

Så koselig å "høre" fra deg igjen :-) Ser ut som du har hatt en kjempekoselig helg (forruten de halvsure damene på Birkelunden), og den eplekaken så supergod ut. Er ikke noen mester på å bake men den tror jeg sannelig jeg må prøve meg på. Elsker eplekake!

Forresten var barnestolen også veldig fin. Den minner veldig om en jeg selv hadde da jeg var bitteliten (den står visstnok på loftet hos foreldrene mine ennå). Synes disse gamle er mye finere enn de nye superfancy i plast.

Ha en fin uke med den lille familien din.

pillepalle

09.nov.2009 kl.21:42

Hei på deg, søte Marthe! Sitter her og latter og smiler :))) Jeg faller for dine utrolig levende og morsomme skildringer. Hver gang da du forteller om dine opplevelser går det "vipps" og i mitt hode dukker det opp kontante bilder av situasjonen du beskriver. Denne skorstein damen er faktisk kåret ukens favoritt :))

Så fin med koselig med besøk og første farsdagen av far i huset. Storklem fra Pillepalle

Mari

09.nov.2009 kl.22:43

Gratulerer med fin stol og hylle! Den paien frista veldig så den må prøves ut på kjæresten :) Ha en strålende uke, og håper det ikke er lenge til jeg kan kikke innom her for nye skjønne bilder og historier :)

Susanne N A

10.nov.2009 kl.09:48

Hei Marthemor!

Det er så fantastisk herlig å sitte her, nesten på andre siden av jorda, og vite at et Oslo, slik som du forteller om, venter etter jul! Det er jo ikke mange gangene vi to har møttes, men det er rart å tenke på alt som har skjedd siden vi satt på byttefest/bursdag hos Hildegunn, og du fortalte om bryllupsplaner og alt det der! Jeg har fått med meg mye gjennom Rebecca, og så har vi jo lykke-Mina, ei god venninne av meg fra Sandefjord.

Du skriver så herlige, varme og kjærlighetsfylte poster at jeg nesten renner over av hjemlengsel her borte i California!

Vi, mer eller mindre kjente mennesker, som kommer inn her er så heldige som får ta del i alt dette fine. Stå på, flinke, fine Marthe!

Susanne

grommis

10.nov.2009 kl.15:53

Du har så koselig blogg! Jeg blir glad av å lese her inne, og gleder meg enda mer til babyen vår kommer når jeg leser om familielykken! :)

Dilldall-Nina

10.nov.2009 kl.17:19

Så fint å lese at du har hatt en fin helg med hyggelig besøk og feiring av farsdag. Vår farsdag ble feiret med dyrt luktevann i flaske (jeg må jo ha noe godt å lukte på) og i idrettshall og med guttehåndball. Der på linja er jo far i huset i sitt ess og min ellers så rolige og tålmodige mann blir stappfull av adrenalin, slik at han nærmeste ikke er til å snakke til på et par timer etterpå. Sånn hall-mann som jeg kaller han. Han har drevet med håndball, svømming og stup hele barndommen og ungdommen = hall-liv, stikk MOTSATT av meg. Jeg vil ut ut ut på tur, grilletur, skogtur, skitur, telttur - men det er 3 mot 1 her i heimen. Ungene er ikke på mitt lag. Jeg har Gordon da - på min side ;). Kan hende hall-mannen kan bli mer utemann med tid og stunder, men jeg tviler litt. Kan ikke få i pose og sekk sies det - så ok da.

Sånn barnestol hadde jeg da jeg var liten - som jeg kunne gjøre om til "tog" (som jeg kalte det da). Den var 70tallsgrønn. Jeg synes den varianten er så fin. Mine unger hadde hver sin Tripp Trappstol - og de brukes rett som det er fortsatt av smått besøk - eller lånes ut til små i slekta. Kommer aldri til å kvitte meg med de. Så enkelt å greit å ha stående i låven.

Der kom oppskriften på eplepaien også ;). Jippi. My fav! DEN skal jeg bake og tenke på deg - men akkurat nå lever jeg litt på den sunne linja. Prøver i hvert fall.

Klem til deg og til Mathea

Ingrid

10.nov.2009 kl.21:03

Nok et grom-innlegg, fra gromjinta :-D God stemning, og en oppskrift jeg falt helt for....

Stor klem til dere alle tre! Håper vi sees igjen en gang før jul. Tida flyg...

Marte

10.nov.2009 kl.23:02

Sånn stol hadde jeg også da jeg var liten! (Ingrid også, for den saks skyld ;) Lurer på om den på loftet på Toten.. hmm.

Kaspara

11.nov.2009 kl.10:22

Kjære Marthe!

Hi,hi..... for noen vinglete loppedamer! Greit de ikke kunne nå fram med den "taktikken " og at det ble kjøp av herlig barnestol i stedet. Tror jeg hadde maken, da jeg var liten og at den gikk i arv til tantebarna mine.

Tallerkenhylla kommer til å bli super malt og med barnebøker i. Jeg har kjøpt to tallerkenhyller i bruktbutikken du ble med i her i Sandefjord i løpet av det siste året til 50 kr.stykke. Har en følelse at det ikke er helt "støvsugd" her enda.

Så herlig å høre om masse livsnytelse og glade dager! At du er ekspert på nydelig epleform vet jo både Nina og jeg. Mmmmmmm...beste epleform jeg har smakt!

Sendte deg akkurat en mail. Kos deg masse med familien din!

Klemmer fra Kaspara

Sølvi

11.nov.2009 kl.11:45

Hei Marthe!

Så flott at du ikke la ned bloggen din! (nå går det på bokmål - jeg er veldig vinglete der!) Jeg er takknemlig for å få ta del i det som skjer, selv om jeg ikke kjenner deg. Du har så rett i det med 'et ekstra smil' og gode ord. Etter veldig mange år i utlandet flyttet jeg med mann og barn tilbake til gamlelandet og syntes det var fryktelig hvor lite folk tar seg av hverandre. Vi kjente ingen, og alle hadde det så travelt med seg og sitt. Derfor er det ekstra hyggelig for meg å lese bloggen din :#

Her i Bergen har jeg nylig funnet tre tallerkenhyller som skal males og pyntes, pluss to settekasser. Så skal jeg male et gammelt ikea vitrineskap og en bokhylle, men hver gang jeg får ånden til å sette i gang får jeg et jobboppdrag #så ubeleilig altså, knis# eller ett av barna blir syke #hærlig, da kan vi kose oss hjemme#. Jeg har jo funnet navn til bloggen min, men ikke komt så lang at jeg har lagt inn noe innlegg ennå, men jeg håper å få ånden snart :)

Fikk veldig lyst til å prøve eplepaien din #bruker du frosne bær?#

Ja, det er rart det med priser på marked. Jeg måtte ut med 30 kr for noen små pynteender, samtidig som jeg betalte bare 40 kr for to tallerkenhyller. Like ved observerte jeg en mann som kjøpte to flotte rokokkostoler til 150 kr for begge. Hmmm. Det kommer helt sikker an på humøret til hver enkelt selger. Never mind!

Nå sitter jeg egentlig å venter på at bestevenninnen min skal komme på besøk. Må bare støvsuge litt først...

Ha en fortsatt fin uke, Marthe!

Hilsen Sølvi

Cecilie

12.nov.2009 kl.21:30

Hei og hopp du er topp :)

Så fin stol Mathea fikk! Jeg hadde akkurat maken når jeg var liten :) Fikk sånn god følelse inni meg når jeg så den for jeg husker at jeg elsket stolen min! Det er sånn som du kan gjøre om slik at du får stol og bord? Høres herlig ut med masse familiebesøk, ingenting er bedre!

Smuldrepaien skal testes snarest, ratt i helga! namnam!

Jeg savner deg :/

Stor klem fra meg

Marthe

13.nov.2009 kl.12:50

Kathrin: Så utrolig koselig å få besøk av en gammel piratvenn på bloggen:)Møtte akkurat Mari-pirat på Grünerløkka her om dagen, og vi bestemte oss for at vi måtte sette oss ned å mimre litt en dag;) Følger med på livet ditt via facebook i ny og ne, og håper alt er bra med deg! Plutselig sees vi, og da skal du få en god klem:)

Susanne: Åå, så gøy å høre fra deg!! Tenk å få hilsen helt fra California! Ikke verst. Husker så godt byttekvelden hos Hildegunn, det var så koselig. Har hele tiden siden hatt lyst til å reise til Zanzibar- husker du snakket så masse om det stedet. Du tipset oss å dra dit på bryllupsreise, husker jeg. Nå ble det Thailand i stedet, men neste gang, DA drar vi til Zanzibar:D Gleder meg til du kommer til Oslo, da må vi få til trippeldate med den kjære Rebeccaen vår. Nyt livet og kos deg i utlendighet, fine Susanne!

Sølvi: GLEDER meg til du starter blogg. Lov meg at du gjør det, og lov meg at du ar meg fåt vite det når du er i gang?;) Høres ut som du har mye fint å vise frem, både vitrineskap og flere tallerkenhyller. Her i byen har det vært vanskelig å finne fine hyller, så jeg ble glad da det stod en ensom hylle å tittet på meg forrige søndag. Huff, kjedelig med syke barn... håper de er friske igjen nå! Og ja, prøv smuldrepaien, den er virkelig god! Får besøk av tre venninner i morgen, og da står eplepai på menyen. Namsy:) Ha en flott helg, Sølvi!

Kathrin

13.nov.2009 kl.17:32

Piratene er alltid klare for en god klem! Det er så koselig å lese bloggen din, så jeg følger med her så lenge. Det går bra med meg, bor i London for tida, men kanskje blir det Oslo etterpå? Da kan vi i alle fall ta en kafétur, det hadde vært kos :)

Stor klem til deg og så lenge!

Caroline

13.nov.2009 kl.21:48

Heisann!

Havnet inne på bloggen din via via, du vet... men du har en så utrolig flott blogg!! :) Bare de herlige fargene og mønstrene får meg i godt i humør, og når det i tillegg kommer velskrevne innlegg og fine bilder - da blir bloggen din rett og slett en lykkeblogg for meg.

Takk for at du deler dette med en ukjent jente som meg, og jeg kommer til å titte innom her ofte. Jeg kikket på noen av de eldre innleggene dine, og så den herlige lilla kommoden du har malt. Kan jeg spørre om hva fargen heter?? På forhånd tusen takk:)

Ønsker deg og familien din en fin helg. Hilsen fra Caroline

thinktank

14.nov.2009 kl.11:38

Hei Caroline!

Så fint at du tok turen inn hit, jeg blir glad av slike fine ord!:) Og morsomt at du likte kommoden:) Da jeg skulle male den troppet jeg opp på Jernia med et garnnøste jeg hadde. Likte så godt fargen på det, og ville ha nettopp den fargen på kommoden. Og det kunne de fikse! Sånn liker jeg:) Derfor finnes vel ikke denne fargen i standardsortimentet skulle jeg tro, men det står noen kryptiske tegn oppå boksen: BD169 FS057 SV0081/2. Hjelp, får du noe ut av dette? Håper jeg kunne hjelpe deg bittelitt;)

Ha en super helg!!

Skriv en ny kommentar

thinktank

thinktank

27, Stryn

Etter en langvarig bloggestopp hopper jeg i det og begynner å blogge igjen. Siden sist har jeg blitt 27 år og fått ei herlig, lita jente. Så nå er Mathea storesøster til Anna. Vi har tatt steget og flyttet fra det urbane livet i Oslo til en ny tilværelse i Stryn. Her pusser vi opp et gammelt hus fra 1890, og jeg er allerede stup forelsket i både huset og mitt nye hjemsted. Kontakt meg om du lurer på noe: marthe.holien.bo@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits