Plagsomt god på bruktkupp

Jeg er en plage for de rundt meg. Mens vi bodde i Oslo var det verst for foreldrene mine. Jeg har virkelig verdens fineste mamma og pappa, men er det èn gang de ser meg mørkt i øynene er det når jeg kommer drassende på nok en sofa, nok et skap, og spør pent, så pent jeg bare kan, selvfølgelig med bedende hundevalpøyne for å høyne sjansene mine, om jeg kan få lagre det i kjelleren deres. Argumentene hadde jeg klare på autopilot; vi har jo så liten plass i Oslo, men vi skal jo flytte til et større hus en eller annen gang (dette argumentet ble brukt allerede første uka vi bodde i byen), jeg kunne ikke la dette kuppet gå fra meg, ja, det er stygt nå, men jeg lover, det blir bra med litt maling, se på det da, det er jo så fiiiint! Kjelleren til mamma og pappa er fylt med to gamle sofaer (begge må trekkes om), et par sofabord (kommer til å bli nydelig med tre malingsstrøk), et speil, diverse hyller og en hel del annet smårusk og rask som har blitt med meg hjem fra bruktbutikker og loppemarkeder. Ja, jeg er en samler.

Og nå går det ut over svigermor og svigerfar. Forrige uke fikk jeg nyss i at den gamle husmorskolen i Stryn skulle rives. Tankene om hva som kunne skjule seg av skatter innenfor de gamle veggene begynte å snurre med en gang. Hit måtte jeg komme meg! Og jeg tok med svigermor. Svigermor som har kassebil. Vi kunne ikke vært en bedre match, spør du meg.

Og vi fant gull! På forhånd hadde jeg sagt at det som stod øverst på ønskelista var en stor, gammel skoletavle. Og gjett hva det første vi så var?Og her har jeg jammen jaget svigermor opp på et ustødig bord. Plagefaktoren har forhøyet seg til uante proporsjoner etter at jeg fikk bekkeløsning. Nå skal det nemlig ikke løftes og bæres, så da må folka rundt meg til pers.

Etter turen til husmorskolen ble jeg et par skolestoler, en tavle, en vaskekum til det planlagte utekjøkkenet, en kaffekjele, en prismekrone, et skilt der det står "tavlerom" (takk, Rasmus, for at du rev og sleit for å få det ned) og ørten terakottapotter rikere. Og det beste av alt; nå har jeg en stor låve til disposisjon som lagringsplass.

På låven står det allerede en vakker seng i heltre som skal pusses opp og bli Mathea sin første voksenseng, funnet på loppemarked her i Stryn. Der står det også en puff som skal få seg en make over. Pluss alle loppefunnene fra min tid i storbyen, det vil si fem tallerkenhyller, to barnesenger, mengder med vaser, fat og rammer, også videre, også videre. Jeg klarer ikke å la være, jeg blir dratt mot gamle ting, som etter en ansiktsløting kan bli noe fint. Det er dette jeg drømmer om. Å få et hjem med sjel, med spesielle ting som har en historie. Og som er vakre å se på. De skal ikke nødvendigvis se så gamle ut, shabby chic er ikke helt min stil, men det er moro å ha noe ikke alle andre har.

I helga ble folka rundt meg igjen satt på en prøve. Vi var hos bestemoren til Rasmus, og det er virkelig et sted for en samler og hamstrer som meg. Bare se hvor nydelig det er der:

Virkelig et spesielt vakkert sted. Helt ute ved fjorden, i en bitteliten bygd her på Vestlandet.

Klematis og Georginer i full blomst, sent i september.

Sjarmerende Pelargonia bak blondegardinene, akkurat sånn det skal være.Det er nettopp slike bygninger som tiltrekker meg. Radaren begynner å snurre og gå; hva finnes her inne?Inne i båtnaustet.Og se det vakre rommet vårt. Gammel nostalgi, der alt står som det alltid har gjort. Det Rasmus syntes var mest spennende med å komme til bestemor da han var liten, var å springe opp og se i hvilken seng bamsen hans lå. Bamsen hans var en gammel, liten, brun bamse med glidelåsjakke, og bestemoren til Rasmus plasserte bamsen der han skulle sove. Og som dere ser; bamsen ligger på venstre siden av senga. Man blir aldri for gammel for slik.


Floraen i farger!

Jeg var med bestemoren til Rasmus opp på mørkeloftet for å rulle duker. En fin ting å lære for en kommende husmor. Jeg spurte om å få være igjen der oppe da vi var ferdige, og jeg drømte meg bort i gamle skolepulter, hatter fra 30-tallet, gamle barnevogner, senger, kommoder og margarinkasser. Rene bruktbutikken!

Jeg har aldri spurt om muligheten for å ta med noe. Rett og slett ikke tenkt tanken. Det som er på gården hører til der. Men denne helga ble det plutselig snakk om et skap jeg hadde sett på i båtnaustet. Og vips, så var skapet mitt, og jammen fikk jeg ikke ta med meg den gamle skuvsenga dere ser på bildet over her også (èn seng er spart til deg, Harald). Igjen ble jeg en pest og en plage for folk rundt meg. Rasmus og faren måtte til å rydde, lempe og laste for å få ut tingene. Den store Caravellen ble kjørt gjennom hagen ned til naustet, og sterke rygger og armer forsøkte alt de kunne å få begge tingene inn i bilen. Etter mange forsøk måtte vi gi opp senga, men skapet står nå på låven i Stryn. Uten at jeg har løftet en finger. Fysj, for en plage jeg er. 

Samvittigheten gnager litt, men jeg får trøste meg med at jeg skal betale tilbake med ubegrenset hjemmebakst så snart jeg er på plass i det nye kjøkkenet vårt. Som jeg skal fortelle om snart. Vi har nemlig fått tegninger!

Ha en fin uke, godtfolk!

 

14 kommentarer

Paps

26.sep.2011 kl.21:04

Kjempeflott at du samler fine, gamle klenodier Marthe, men jeg lurer på en ting...har du et godt tips til hvor jeg skal gjøre av gressklipperen og kappsaga...det er ikke plass i kjelleren og snart er det vinter:-)

thinktank

26.sep.2011 kl.21:59

Haha, pappa, du er jammen morsom!;) Ta deg en tur over fjellet til lille Tullim så skal du få låne litt plass i låven.

Katrine

26.sep.2011 kl.22:44

Haha, vi har litt ekstra plass i garasjen nå som de fleste pappesker er flyttet inn, kanskje gressklipperen og kappsaga kan fraktes til den andre siden av Toten? Hoho, morsomme Holienfamilien.. Og søte søte jenta mi!! Som aldri er en plage for noen, skal vite!! De store sterke som hjelper deg er bare glad for å kunne stille opp for sin vakre mø, og for å vise litt muskler ;)

Det er jo en av grunnene til at jeg elsker deg, min venn! at du samler på nips med sjarm, og har et svært godt øye til det også! er det noen som klarer å forandre gråstein til gull, så er det du! du er rett og slett kreativ og flink, slik ser jeg på det :)

Du og du så mye fint, skjønner godt det dirrer både i fingre og bekken på vestlandet! men du, ta fatt i en slik tønne også! tenk hvor mye artig de kan brukes til!? (eller sendes til toten med tollpost..makk makk)

Jeg har kikke innom her flere ganger om dagen, siden jeg kom hjem fra Stryn. For jeg savner deg!! trenger å følge med, ha deg i hverdagen. Tusen takk, på mine egne vegne, at du blogger! du aner nok ikke selv hvor mange du gleder og varmer med dine ord og bilder :) (selvom jeg savner et innlegg..)

Jenta mi, du er så spesiell for meg!!

Maren

26.sep.2011 kl.23:31

Åh nå ble jeg varm helt nedi magen, du er så fin! <3

Anneli

27.sep.2011 kl.00:00

Ah. Besta mi gjekk på den husmorskulen :)

Kjekt at du fekk tak i så mykje fint!

Gamleheksa

27.sep.2011 kl.09:25

Herlig! Du burde komme hit med stor bil og enda større henger ;)

Tante

27.sep.2011 kl.19:25

Hei, var på loppemarked søndag! Nå står det en skinnsalong i stua som kostet oss 300 kr. Er vi i slekt? Klem

Carina

27.sep.2011 kl.19:35

Keep up the GOOD work sier nå bare jeg!! Slik ta le vil jeg også haaa... Og du, bestemorsrommet deres må være det fineste, koseligere rommet jeg noen gang har sett! Skjønner godt at dere trives på besø der! Klem fra Carina

Stine

27.sep.2011 kl.20:21

Hehehe, jeg kjenner meg godt igjen! Her fylles det også opp, mannen må løfte og lempe...jaja, er man samler så er man samler..

SENGEN var helt nyyydelig!! Det ser jaggu ut som om den er mintgrønn også!!! Herlig!

Klemmer fra Stine

Marthe

28.sep.2011 kl.09:55

Tante: Hehe, det er vel en viss fare for at vi er i slekt! Det er bra jeg har noen medsammensvorne:) Gjenbruk er bra!

Mari

29.sep.2011 kl.21:13

Å, kjære Marthevakre! Så heldig du er! Gleder meg til å se bilder av det ferdige resultatet for det tror jeg blir fantastisk fint med alle de lekre tingene du har samlet opp:) Og du så heldig du er som fikk tak i gamle skolestoler! Det har jeg også hatt lyst på lenge. Kanskje jeg er heldig å hører rykter om en skole en gang jeg også;)

Det er godt å få en oppdatering på det nye livet ditt, selv om jeg skulle ønske jeg fikk oppdateringen personlig, helst i butikken "vår". Tenker mye på deg og skulle ønske du var helt fin i bekkenet. Håper det blir bedre og bedre etterhvert:)

Ønsker dere alle en fortsatt fin uke, hils den gode mannen din:)

Stor klem fra Mari.)

annikken

30.sep.2011 kl.15:09

Å, så koselig å se det bestemorrommet - det minner meg om mine besteforeldre og det som var. Også var fiskebildet av far og datter veldig fint!!

Gleder meg til å høre om kjøkken-nytt - vi er veldig i tenkeboksen på om vi vil gjøre noe der eller ikke om dagen... god helg-klem til deg!

Marianne

30.sep.2011 kl.21:59

Du er den eneste jeg kjenner som bare går rundt og ønsker seg en stor tavle - og det synes jeg er utrolig fint!

Kan ikke tenke meg at noen av de rundt deg synes at lemping og bæring er noe pes jeg; man stiller da opp når det kan glede Marthe!

På samme måte som et 1-meters-skilt nå står i vårt kott. Kanskje det kan overleveres i jula (sier hun med håpefull røst... kanskje det er andre enn oss som er på Toten fra 26. desember ca?)!

Elisabeth

21.okt.2011 kl.20:27

..så fint for oss at du deler med deg!

Stas å komme inn her,

Elisabeth

Skriv en ny kommentar

thinktank

thinktank

27, Stryn

Etter en langvarig bloggestopp hopper jeg i det og begynner å blogge igjen. Siden sist har jeg blitt 27 år og fått ei herlig, lita jente. Så nå er Mathea storesøster til Anna. Vi har tatt steget og flyttet fra det urbane livet i Oslo til en ny tilværelse i Stryn. Her pusser vi opp et gammelt hus fra 1890, og jeg er allerede stup forelsket i både huset og mitt nye hjemsted. Kontakt meg om du lurer på noe: marthe.holien.bo@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits